fbq('track', 'PageView');

Jordhammars Herrgårds historia

Jordhammars Herrgård är beläget i Ödsmål, ca 3 km norr om Stenungsund

Jordhammars Herrgård var en gång i tiden Ödsmåls största egendom och har sin egen historia.
Herrgårdens huvudbyggnad byggdes år 1884 av bygdens store man, kallad Ammen i Byn, som bröllopsgåva till hans ende son Andreas. Andreas gifte sig med prosten Schillers dotter, Signe. Signe var konstnärligt lagd och har lämnat efter sig ett flertal alster, bl a den stora skurna träbågen i den nuvarande matsalen på herrgården. Det fick fyra barn varav de två flickorna stannade kvar på herrgården.

Gården var kvar i privat ägo fram till 1945.
Från 1945-1972 drevs Hushållningssällskapets maskin och lantmannaskola på Jordhammar. 1972 övertog Stenungsunds Kommun egendomen som nu åter är i privat ägo. Vi försöker återskapa och förvalta arvet av det gamla fina huset och hoppas att du liksom vi finner det “som hemma” när du stiger innanför dörrarna.

Slöjdföreningen Jordhammar bildades 1983 och då rustade man upp huvudbyggnaden till utställnings- och cafélokaler. 1996 utökades cafélokalerna med restaurang och rumsuthyrning på andra våningen.
Slöjdföreningens utställning och försäljning flyttade till angränsande lokaler och har senare flyttat ut helt. Numera ställer föreningen ut kortare perioder bl a på Kulturhuset Fregatten inne i Stenungsund och på Mariagården.

I de tidigare ekonomibyggnaderna runt omkring Jordhammars Herrgård huserar nu Stenungsunds Ridklubb och Distriktsveterinären.

 

Pin It on Pinterest